Vragen stel je niet alleen om antwoorden te krijgen

Vragen stel je niet alleen om antwoorden te krijgen

Als er één vaardigheid is die je als boekhouder, accountant of financieel businesscoach onder de knie wilt krijgen, is het de kunst van het vragen stellen.

Je wilt niet alleen méér vragen stellen (dat ook!), je wilt vooral bétere vragen stellen.
En je wilt ontdekken welke vraag je op welk moment moet stellen.

Vragen stellen kent veel niveau’s.

  • Je hebt vragen die je stelt om een antwoord te krijgen. Die vraag kennen we allemaal. En die stellen we vaak genoeg. Je wilt bijvoorbeeld weten met welk boekhoudpakket iemand werkt. Of wat zijn overwegingen zijn om over te stappen naar een BV. Dit zijn comfortabele vragen. Want met het antwoord weet jij wel raad! Je bent tenslotte de expert.
  • Je hebt verdiepende vragen. Deze vragen zijn al wat intrigerender. Je vraagt dóór op een reeds ingezet onderwerp. Je vroeg bijvoorbeeld naar de belangrijkste doelen van je klant, en als je klant vervolgens antwoordt: Meer winst, dan kun jij daar de verdieping in opzoeken door te vragen waarom het belangrijk voor hem is meer winst te maken. Deze vragen zijn spannend om te stellen! Maar je zet jezelf met deze vragen wél op de kaart als Winstadviseur. Je zet je klant aan het nadenken, jullie zoeken samen de diepte op en je laat zien dat jij niet alleen expert bent, maar ook coach!
  • Dan heb je vragen die je stelt omdat je het de ander gunt om na te denken. Dit zijn vaak echt spannende vragen. Vragen waar misschien geen eenduidig antwoord op is. Vragen die de klant mee naar huis neemt, om er over na te denken. Dat is bijvoorbeeld een vraag als: Als jij één ding zou kunnen veranderen in je business, wat zou dat dan zijn? Jij noch je klant hebt een idee waar dit heen gaat. Door af en toe zo’n vraag aan je klant te stellen, verbreed je het werkveld met de klant. Wellicht blijkt hieruit dat je de klant ook kunt helpen met andere uitdagingen. Of zet je de klant aan het denken over onderwerpen waar je hem helemaal niet bij kunt of wilt helpen, maar enkel en alleen door het stellen van de vraag was je wél van onschatbare waarde.
    Goed worden in vragen stellen is goud voor jou als financial.
    Door betere vragen te stellen zet je jezelf op de kaart, onderscheid je je van je vakgenoten, help je je klant tot betere resultaten te komen en maak je je werk nog gaver.

Daarom besteed ik daarom besteed ik in de opleiding tot winstadviseur aandacht aan vragen stellen. Ik geef je tools én je gaat concreet aan de slag.

Dat aan de slag gaan, doen we aan de hand van het gloednieuwe Winstadviseur kaartspel! Dit is pas net uit, en heeft nu al talloze enthousiaste reacties. Zo zei Dennis, een bestuurder van een groot Belgisch accountantskantoor:

Alle vragen in het spel zetten aan het denken, en er zijn vele antwoorden mogelijk 😉 geeft veel inspiratie.

Dit is precies de bedoeling. Vragen stellen die jou en je klant aan het denken zetten, en waar niet één goed antwoord op is.
Het kaartspel is opgezet rondom 11 voor je business relevante thema’s zoals: Strategie, winst, team, processen, visie, mindset en meer!

Meld je aan voor het gratis informatie webinar voor meer informatie.

Tot dan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *