FvS van ZZP naar Miljoenenbedrijf

Een inkijkje in mijn nieuwe boek: De kracht van Snel Beslissen

In het najaar komt mijn 5e boek uit: ‘Fundament van Succes, van ZZP naar Miljoenenbedrijf.’
In het boek presenteer ik mijn model ‘de Ondernemingspiramide’ met daarin de 11 bouwstenen van ieder succesvol bedrijf.

Voor het boek heb ik al 10 topondernemers geïnterviewd. Van de bekende YouTuber Dylan Haegens tot de grondlegger van Pieter Pot en van de Belgische TV-ster en durfkapitalist Jurgen Ingels tot de Kick-ass businesscoach Veronique Prins. Hun succesverhalen verwerk ik in het boek.

Ik durf te voorspellen: Dit boek wordt echt een must have voor iedere ondernemer die op zoek is naar een ‘handboek succesvol ondernemen’. In deze blog deel ik alvast een belangrijke paragraaf uit het boek. Over snel beslissen. Daarnaast doe ik je een gaaf aanbod! Lees daarvoor even tot onderaan deze blog 😉

Onderstaande tekst komt uit het nog te verschijnen – boek ‘Fundament van Succes, van ZZP naar Miljoenenbedrijf’:

Beslis snel

Het begon met een DM (Direct Message) via Linkedin:
Goedemorgen Femke, ik ben voornemens om een bedrijf te starten (…) voor Nederlandse accountantskantoren. Zouden wij hier een keer een gesprek over kunnen hebben?
Met vriendelijke groet, Willem*

*Willem is niet zijn echte naam

Ik zeg meestal ‘nee’ tegen uitnodigingen om in gesprek te gaan. Daar heb ik gewoon geen tijd voor, ik heb tenslotte twee bedrijven te runnen ;-). Maar deze uitnodiging was iets specifieker dan ‘wellicht kunnen we wat voor elkaar betekenen’ en ik was wel getriggerd. Dus ik mailde terug:

Hi Willem, omdat ik echt een volle agenda heb én een nieuw boek aan het schrijven ben, ben ik nogal zuinig met mijn tijd 😉  Wat wil je precies met me bespreken?
Femke

Daarop volgde nog een berichtje, een kort telefoontje van 10 minuten en binnen 4 dagen na dat eerste bericht spraken we af om elkaar te ontmoeten. Hier lag een business opportunity waar ik heel enthousiast van was geworden. Ik zou als mede-aandeelhouder mee willen bouwen aan een gloednieuw bedrijf, met een vrij nieuw en toch reeds bewezen concept. Kansen te over dus!
Voordat ik de ontmoeting in dook; deed ik mijn huiswerk. Ik dacht na over:
Wanneer is dit voor mij een succes?
Onder welke voorwaarden wil ik hier tijd en aandacht in investeren?
Ik betrok Sonja al vrij snel in mijn ideeën, en vroeg haar om mee te komen naar de eerste afspraak. Twee paar hersens weten meer dan één, vier ogen zien meer dan twee en twee onderbuiken voelen meer dan één.

Die ontmoeting was bijzonder. Verderop in dit boek komen andere facetten van deze ontmoeting, zoals intuïtie en de man-vrouw verhouding, nog aan de orde, maar ik het kader van ‘beslis snel’, neem ik je mee in het beslissingsproces wat Sonja en ik daarna doorliepen.
Twee uur na de ontmoeting reed ik naar de supermarkt, er moest die dag tenslotte ook gegeten worden. Onderweg belde ik Sonja. ‘En?’ vroeg ik haar. ‘Ik weet het niet’ zei Sonja. ‘Het voelt niet helemaal goed.’

Een fractie van een seconde baalde ik van haar reactie. Een deel van mij zag gouden bergen schitteren. Maar binnen die eerste seconde realiseerde ik me dat ik hetzelfde voelde.
Al heen en weer lopend over het pleintje voor de supermarkt, bespraken we waar ons gevoel vandaan kwam. We maakten het ongrijpbare onderbuikgevoel reëel en we zeiden tegen elkaar: ‘Dit moeten we niet doen’.
We slapen er één nachtje over‘, zei ik tegen Sonja. ‘Als we hier morgen nog steeds hetzelfde over denken, bel ik Willem op om te zeggen dat we het niet doen.’
De volgende ochtend appte ik Sonja: ‘Heeft jouw nacht nog iets nieuws gebracht? Anders bel ik hem zo direct om te zeggen dat we niet verder gaan.
Sonja appte: ‘Nope… eerder een bevestiging van wat we hebben besproken, Jij?’
‘Ik ook’, appte ik terug. ‘Ik bel hem zo en zal aangeven dat we het niet doen.’

Tien minuten later, nog geen 24 uur na onze ontmoeting, belde ik Willem op om hem ons besluit te vertellen.

Het hele proces was binnen een week doorlopen. En het ging hier niet over het ontwerpen van een flyertje, het ging hier over een nieuw bedrijf neerzetten, businesspartners worden.
In mijn vijftienjarige ondernemers carrière heb ik vele tientallen samenwerkingsvoorstellen ontvangen. En ik heb er zeker 10 onderzocht. Eentje daarvan heeft me 5 maanden lang 4 uur per week gekost. Het heeft niks opgeleverd. Die anderen hebben me alles bij elkaar ook honderden uren gekost. En niks opgeleverd. Behalve dan wellicht toch iets. Ik heb geleerd sneller te beslissen. Want het niet of traag nemen van een besluit heeft me meer gekost dan het me heeft opgeleverd. Veel meer. Daarom is ‘beslis snel’ één van de belangrijkste eigenschappen van succesvolle ondernemers.

Je bent je er waarschijnlijk niet van bewust hoe ongelofelijk veel beslissingen je op een dag neemt. Het zijn er duizenden. Sommigen neem je onbewust. Zo dronk ik daarnet een kopje Lemon Green thee. Waarom thee en geen water? Waarom Lemon Green en niet Lemon & Ginger? Waarom precies net? En niet 5 minuten eerder of later? Dit zijn al minstens 3 beslissingen, en waarschijnlijk waren het er nog meer. Nu zijn deze beslissingen over thee eigenlijk onbewust. En eerlijk gezegd ook niet zo relevant voor mijn succes als ondernemer (behalve als ik veel te weinig drink gedurende de dag, of veel te veel koffie – dan worden beslissingen over thee ineens heel relevant voor mijn succes). Anyway – je neemt duizenden beslissingen op een dag.
Denk aan de tientallen, honderden, beslissingen die je maakt inzake je mailbox. Wanneer open je je mailbox? Wat dóe je met de mails die je ziet? Beslis je meteen over de mail? Of lees je hem, laat je hem hangen in je inbox en lees je hem de dagen daarna steeds opnieuw? Dat laatste is nogal inefficiënt en belastend voor je hersenen. Ik kom daar in paragraaf x over digitale fitheid nog op terug.
Maar denk ook strategische beslissingen zoals de overweging samen te gaan werken, met een bepaalde dienst te stoppen of de vraag of je wel of niet een offerte gaat uitbrengen aan een potentiële klant. Aan het nemen van al deze beslissingen – groot, klein, belangrijk en onbelangrijk, kun je heel veel tijd en energie verliezen. Tijd en energie die je niet meer kunt besteden aan andere zaken.

Eén van de ingrediënten van succes is snel beslissen. Snel ‘ja’of ‘nee’ beslissen op een uitnodiging, in plaats van daar ellenlang op te kauwen. Snel je beslissing communiceren, in plaats van heel lang te piekeren over wat die ander daarop gaat zeggen of hoe je je besluit moet formuleren.
Ik ben steeds sneller beslissingen gaan nemen. Zeker over kleine dingen, maar ook over grote dingen. Dit heeft me meer opgeleverd dan ik van tevoren had kunnen dromen. Ik hou namelijk veel meer ruimte in mijn dag én in mijn hoofd over voor creatief en strategisch werk. Datgene waarmee ik mijn succes creëer.

De redenen dat we het nemen van beslissingen uitstellen zijn heel divers. Onderstaande redenen zullen veel mensen herkennen:

  • Angst voor wat anderen er van vinden – wat als ze boos worden?

  • Angst voor de gevolgen – wat als je het verkeerde besluit nam waardoor je een kans laat schieten of financieel nadeel ondervindt?

  • Het idee dat er maar één juist antwoord is en dat je alle voors en tegens moet afwegen om tot dat ene juiste antwoord te komen.

 

Beslissingen uitstellen kost meer dan dat het oplevert. Iedere uitgestelde beslissing neemt hersencapaciteit in beslag. Je hersenen kunnen veel aan. Ze behoeden je zelfs voor het vergeten van belangrijke zaken. Dat doen ze door alles wat je nog moet doen in de vorm van een feedbackloopje steeds opnieuw langs te sturen. Op de meest onhandige momenten. Net als je je buigt over een belangrijk probleem, denk je aan een afbeelding voor een marketingcampagne, die je nog moet goedkeuren. Er klopte iets niet aan de afbeelding, maar je kon je kon er de vinger niet op leggen dus deed je niets. Midden in het schrijven van een offerte aan een klant, denk je aan de DM die je via LinkedIn ontving, van iemand die graag even met je belt. Je wilde geen ‘ja’ zeggen, maar je vond ‘nee’ zeggen ook zo bot. Dus deed je niets.
Hoe meer van dit soort kleine, niet-genomen beslissingen er in je hoofd hangen, hoe onrustiger en drukker het wordt in je hoofd. Je krijgt last van stress en krijgt geen strategisch werk voor elkaar.

Naast hersencapaciteit, eten niet-genomen beslissingen ook feitelijke tijd op. Iedere keer dat je een mailtje ziet (omdat hij nog in je mailbox hangt) kost het tijd. Iedere keer dat je hem leest, in de hoop dat je hem nu wel kunt afhandelen, kost het opnieuw tijd. Hoe vaak zie jij een gemiddeld mailtje? Ik durf te wedden dat je sommige mailtjes wel twintig keer ziet voordat je ze afhandelt. Hoeveel tijd denk je dat je daarmee verliest?

Tot slot hou je je team op, en kunnen zij niet verder omdat ze wachten op jouw besluit. Dit kost tijd, maar kan ook frustrerend werken. Overigens betekent dit niet alleen dat je snéller beslissingen moet nemen, maar ook dat je mínder beslissingen moet nemen. Iedere beslissing die jij neemt terwijl een teamlid daarvoor verantwoordelijk was, tast hun zelfstandigheid aan en maakt ze meer afhankelijk van jou(w) beslissingen. Hoe je minder beslissingen neemt behandel ik in paragraaf x team.

Bovenstaande tekst komt uit het nog te verschijnen – boek ‘Fundament van Succes, van ZZP naar Miljoenenbedrijf’:

Ik geef je graag acht handreikingen snel te beslissen. Die handreikingen zijn speciaal voor…. je raadt het al 😉 Snelle beslissers!

Als jij namelijk nú het besluit neemt mijn nieuwe boek te kopen – wat vervolgens in het najaar van 2022 in je brievenbus valt – krijg je direct 8 handreikingen om snel te beslissen. Daarnaast krijg je de komende tijd vaker waardevolle inkijkjes in mijn boek. Láng voordat het boek in de winkel ligt.

Ja, ik bestel graag nu al je boek en ik krijg graag exclusieve inkijkjes!

Je vraag je misschien af:
Loop ik risico, om nu al een boek te bestellen wat nog niet af is, en wat pas over maanden in de bus valt?
Valt mee. Allereerst – we hebben het over een paar tientjes. En: je hebt sowieso de beste prijs. Soms wordt een boek uiteindelijk toch een paar euro duurder dan de oorspronkelijke prijs. Goedkoper wordt hij nooit. Maar zelfs als het boek duurder wordt, heb jij hem voor de beste prijs!
Daarnaast, mocht het onverhoopt tóch niet verschijnen, dan betalen we je het geld terug. Maar dat lijkt me in alle eerlijkheid een hoop gedoe, dus ik schrijf gewoon dat boek af 😉
Ik heb al 23.000 van de +/- 60.000 woorden geschreven. Je kunt rekenen op zo’n 250 razend waardevolle pagina’s.

Je vraagt je missichien ook af:
Waarom wil Femke dat ik nu al een boek bestel wat nog niet eens af is?
Dat leg ik je uit: Een boek is voor mij als auteur vooral interessant als het een bestseller wordt. Als het op 1 komt in de managementboek top 100. Mijn 3e boek: Winstgevende Plannen, bereikte die positie. Dat was geweldig! Een boek op 1 krijgen is niet makkelijk. Maar als ik nú de hype al start en nú al boeken verkoop en nú al bouw aan een schare enthousiaste fans, dan gaat het zeker lukken!

Nog een vraag die je wellicht hebt:
What’s in it for me?
Waarom zou je niet wachten tot het boek in de winkel ligt? Ik geef je een paar redenen: Allereerst ontvang je direct het vervolg op bovenstaande preview van het boek over ‘beslissen’. Je ontvangt namelijk direct na het voorbestellen van het boek 8 handreikingen om sneller (en beter!) beslissingen te nemen. Daarnaast ga ik je de komende tijd verrassen met inkijkjes in het boek. Ik ga je ook belonen door jou en de anderen voorbestellers iets te gunnen wat exclusief voor jullie is! Als je al weet dat je dit boek graag wilt lezen, raad ik je aan om de gok te wagen 😉 Ik verheug me erop je te blij te maken en je een stukje mee te nemen in dit proces!

Ja, ik bestel graag nu al je boek en ik krijg graag exclusieve inkijkjes!

Tot snel!

Femke Hogema

Je las zojuist een stuk uit het – nog te verschijnen – boek ‘Fundament van Succes, van ZZP naar Miljoenenbedrijf’

Het hele boek wordt door een redacteur doorgespit, met honderden zo niet duizenden rode strepen tot gevolg. Dus hier staan zéker nog foutjes in. Wil je me daar niet over mailen? Ik weet dat dat lief bedoeld is, maar het helpt mij niet 😉

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *