Hou jij genoeg van je klant, checklist

Hou jij genoeg van je klant? Een checklist.

Een checklist over de liefde. Slecht plan, zou je denken 😉
Ik denk ook dat jouw geliefde vandaag liever een knuffel krijgt (bloemen zijn extreem duur, lees ik overal) dan een checklist.
Maar als het gaat over je zakelijke liefde, die voor je klanten, dan is een checklist niet eens zo’n slecht idee.
Echt aandacht geven aan je klanten is namelijk belangrijker dan ooit. Zeker als je je klant helpt met zijn financiën.

Financiën zijn voor het gros van de ondernemers echt een zorgenkindje. Ondernemers vinden het managen van hun financien niet leuk, maar ze liggen er wél wakker van. Jij hebt hier een onwijs belangrijke rol in.
Die rol vul je niet in door cijfers te verwerken nadat de klant ze heeft aangeleverd. Ook niet door je te concentreren op de wettelijke en fiscale vereisten. Ik zeg niet dat je dat níet moet doen. Natuurlijk moet je dat dat doen. Maar dat is slechts de basis. Dat doe je eigenlijk zonder er teveel credits voor te willen hebben 😉 Het zijn slechts hygiënefactoren. Wat jou onderscheid van andere financials en wat zorgt dat je klant zijn échte doelen behaald (en dus heel blij met jou is!) zit in hele andere dingen. Onder andere in genoeg aandacht geven.
Hierbij de checklist om te checken of je je klant genoeg aandacht heeft:

De ‘geef ik genoeg aandacht’ checklist:

V Refereren aan voor de klant belangrijke gebeurtenissen
Je laat merken dat je echt om je klant geeft, als je belangrijke gebeurtenissen onthoudt en daaraan refereert. Een van mijn klanten is bezig haar eerste personeelslid aan te nemen. Dat is een heel spannend en belangrijk moment voor haar. Als ik haar spreek (over iets anders) vraag ik éérst hoe het met de vacature gaat. Een andere klant had een paar weken geleden een locatie gehuurd om lesvideo’s op te nemen. ’s Ochtends stuurde ik haar een bericht om haar veel plezier en succes te wensen. Alle verjaardagen van teamleden en klanten staan bij ons in de agenda. Als er iemand jarig is, gaat er een kaartje of bloemetje heen. En is er een ander ‘life-event’ (geboorte, sterven, jubilieum) dan doen we iets passends. We zijn kortom, zeer allert op belangrijke gebeurtenissen. Hiermee laten we weten dat, en engels klinkt hier beter: we care.
Mocht je je afvragen wat jíj hier aan hebt? Laat ik een aantal redenen noemen:
De gunfactor gaat spelen. De klant gaat ook van jou houden en zal langer klant blijven dan wanneer je hem oneerbiedig gezegd ‘koud laat’. De klant gaat zijn doelen ook eerder behalen. Hij is veel eerder geneigd naar je te luisteren en te doen wat hem te doen staat, als jullie een vertrouwensband hebben.

V Je klant bellen als je iets hebt gehoord wat voor de ontwikkeling van zijn bedrijf relevant is
Een stapje verder dan ‘refereren aan voor de klant belangrijke gebeurtenissen’ is allert zijn op voor de klant belangrijke ontwikkelingen. Dit vereist natuurlijk dat jij weet welke ontwikkelingen voor de klant relevant zijn. Dus dat je het met hem over zijn bedrijf en strategieën hebt 😉 En als je dat doet, dan ga je meedenken. Hoor je op de radio een voor je klant belangrijk item? Dan stuur je hem even een appje: Luister BNR even terug, maandag vanaf 10:15 uur. Ze hebben het over [relevant onderwerp]. Zie jij een business opportunity voor je klant langskomen? Bel hem dan en wijs hem op die kans! Help hem geld te verdienen!

V Regelmatige check-in momenten plannen
Zorg dat aandacht geven niet alleen gebeurt als er tijd over is. Plan het in. Zorg dat je voldoende meetings / coachings / reflectiemomenten of hoe je het ook wilt noemen, met je klant inplant. Dat hoeft natuurlijk niet gratis. Daar betaalt je klant je voor! Niet uurtje / factuurtje, maar als onderdeel van een groter pakket.

V Nieuwe klanten écht welkom heten
Hoe heet jij een nieuwe klant welkom? Ben je blij met het getekende contract en ga je over tot de orde van de dag? Of besteed je echt even aandacht aan deze mijlpaal? Stuur je een welkomskaartje of cadeautje? Heb je een onboarding proces klaar staan, zodat de klant niet in een vacuüm terecht komt?

V Vaker (spontaan) vragen hoe het gaat
Bel ook eens spontaan. En vraag dan gewoon: Hoe is het met je? Of, als dat te spannend is: Hoe is het met het bedrijf? Behalve dat je door het stellen van deze vraag écht bouwt aan de vertrouwensrelatie met je klant, kunnen hier ook zomaar businesskansen uit komen. Dat is niet sneaky. Je belt niet voor een businesskans. Je belt om te vragen hoe het gaat. Maar als je klant blijkt een probleem te hebben waar jij een oplossing voor hebt, laat je zowel je klant als jezelf in de steek als je verzuimt aan te bieden te helpen.

V  Écht luisteren en goede vragen stellen
Tot slot deze: Echt aandacht geven gaat verder dan antwoorden geven. Echt aandacht geven betekent dat je je klant nóg beter gaat begrijpen. En dat kan alleen als je beter gaat luisteren en betere vragen stelt. Goede vragen zijn vragen waar geen mening in verstopt zit. Goede vragen komen vanuit een werkelijk ‘niet weten’ en een oprechte nieuwsgierigheid naar de situatie bij de ander.

Leren hoe je dit allemaal onderdeel maakt van je business?

Sluit dan aan bij de gratis online sessie ‘van Boekhouder tot winstadviseur’!
Ja, ik ben bij de gratis online training

Ik inspireer je graag om dit jaar nog stappen te zetten naar leukere klanten, meer rust in de tent en een hoger inkomen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *