Helaas

3 situaties waarin je nooit ‘helaas’ moet zeggen

Helaas kunnen wij geen korting geven
Helaas lukt het me niet om op korte termijn af te spreken
Helaas moeten wij als gevolg van de inflatie onze prijzen verhogen met x%

‘Helaas’. Je zegt of mailt het vast wel eens naar iemand. Ik vertel je in deze blog waarom dat niet verstandig is, en wat je beter kunt zeggen.

Helaas kunnen wij geen korting geven
Het is snel getypt, maar… het klopt niet. Je kunt wél korting geven. Het is misschien niet handig, je wílt het wellicht niet, maar het kán prima. Het is jouw bedrijf, jouw keuze. Dus zeggen dat je helaas geen korting kunt geven, is niet waar en daarmee niet krachtig.

Ik geef je een beter antwoord op de kortingsvraag (deze gaf ik laatst op social media, en daar werd zó enthousiast op gereageerd dat ik hem jou ook geef ;-))

Wat geweldig dat we dit met elkaar gaan doen!
T.a.v. je vraag inzake korting: Ik geef geen korting. Mijn voorstel laat een mooie balans zien tussen investering en resultaat.
Ik verheug me er erg op dit met jullie tot een succes te maken.

‘Helaas’ is een zwaktebod.
Je bent ondernemer en je maakt je eigen keuzes. ‘Helaas’ is een verzwakkend woord. Als je het écht jammer vindt, kun je toch kiezen om het niet te doen?
Door ‘helaas’ te zeggen leg je de verantwoordelijkheid van de keuze die je maakt buiten jezelf. En dat is niet krachtig.

Ik begrijp het wel, waarom we vaak helaas zeggen. Het voelt ’te hard’ om het woordje weg te laten. Of we vinden het vervelend voor de klant, en vullen ‘helaas’ dan maar vast voor hem in.
Maar dat ik het snáp, betekent nog niet dat ik vind dat je het moet doen. Ik geloof dat je als winstadviseur veel sterker overkomt als je zuiver en krachtig communiceert. Niet bot of onaardig, dat is helemaal niet nodig. Maar wel zuiver en krachtig.

Zeg het hoe het is
Zeg het gewoon hoe het is, en neem verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt.

Helaas lukt het me niet om op korte termijn af te spreken
Ik snap je. Ik krijg ook meer koffie-uitnodigingen dan dat er in mijn agenda passen. Het is de kortste en makkelijkste weg: ‘Helaas lukt het me niet om op korte termijn af te spreken’. Toch delete ik zo’n regel altijd direct weer na het intypen. Enerzijds realiseer ik me dat het niet helaas is, als het helaas was geweest, had ik mijn prioriteiten anders gesteld en had ik wél afgesproken. Daarnaast is deze halfslachtige ‘nee’ ook gevaarlijk. Want met een beetje pech krijg ik een uitnodiging om over 2 maanden af te spreken. Zit ik daar met mijn beleefde reactie…
Daarom zeg ik het altijd zoals het is: ‘Dank voor je uitnodiging. Ik focus mij op dit moment op …. (mijn nieuwe boek, mijn plannen vooor 2022, mijn strategische plannen) en daarom bedank ik vriendelijk voor je uitnodiging.’ As is.

Helaas moeten wij als gevolg van de inflatie onze prijzen verhogen met x%
Het zou goed kunnen dat jij op het punt staat dit tegen je klanten te zeggen. Of wellicht heb je het net gedaan. In het eerste geval: Niet doen. In het tweede geval; niet meer doen 😉

In plaats van ‘Helaas moeten we onze tarieven met x% verhogen’ zeg je dan bijvoorbeeld: ‘Per 1 januari verhogen wij onze tarieven met x%’.

Over prijzen verhogen gesproken, teveel boekhouders, accountants en belastingexperts, berekenen hun prijzen nog op basis van het aantal gewerkte uren x hun tarief. Daarbij is hun tarief vaak zo laag dat ze veel uren moeten werken voor een lekker inkomen. Of hun tarief is wel prima, maar ze doen heel veel werk ’tussendoor’ wat ze vervolgens nooit factureren. Waardoor ze alsnog veel te hard werken voor hun inkomen.
Ben jij daar klaar mee? Is het moment daar om goed gewaardeerd te worden voor je kennis en vaardigheden? Volg dan de training Prijzen en Pakketten. Deze training maakte ik speciaal voor financieel professionals.
In 10 videolessen incl. super waardevolle templates (waaronder de onder boekhouders zeer populaire pricing template) en checklists neem ik je stap voor stap mee. Ik help je de overstap te maken van uurtje factuurtje naar pakketprijzen en ik help je om betere (hogere) prijzen te vragen en krijgen!

Hier lees je alles over de training prijzen en pakketten en bestel je hem!

Laat deze kans niet lopen! Je hoeft je gemiddelde uurprijs dit jaar nog geen euro te verhogen en je hebt de training terugverdient, en geloof me, er zit veel meer in jou dan een euro verhoging per uur!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *