Hierom moet jij als boekhouder of accountant duurder worden

Ik sta vaak op een podium. Soms digitaal, maar gelukkig ook weer heel vaak in het eggie in 3D! De laatste maanden is er een onderwerp wat steeds terugkomt. En dat onderwerp is prijsstelling.

Boekhouders en accountants vinden het over het algemeen vrij lastig om in te schatten wat nu eigenlijk de waarde is van hun diensten. Ze zijn gewend om te kijken naar hun uren en hun kosten en daar hun prijs op te baseren. En sommigen kijken vooral naar de ‘markt’ en willen marktconform zijn.

Ik ben van mening dat dit niet slim is. En ik doe daar nog een schepje bovenop. Ik vind dat de meeste boekhouders duurder moeten worden. Althans, de boekhouders die waarde leveren. Maar ik neem aan dat jij dat doet 😉

Laat ik even toelichten waarom ik dat zo belangrijk vind. Het gaat er mij namelijk niet eens om dat alle boekhouders slapend rijk worden. Ik bedoel, van mij mag je, Maar dat is niet mijn uitgangspunt. Ik vind wel dat boekhouders en accountants een hele belangrijke stap moeten gaan zetten. En wel de stap van reactief naar proactief.

Reactief betekent dat je vragen beantwoord nadat je klant ze heeft gesteld. En dat je stukken verwerkt nadat je klant ze heeft ge-upload. En dat je advies geeft nadat je klant daarom vroeg. Logisch. Denk je wellicht. Maar dat zie ik toch echt anders. Ik denk dat er een mega belangrijke taak voor financials is weggelegd – ze moeten proactiever worden.

Proactief betekent dat je vragen oplost voordat je klant zich bewust was dat hij die vraag had. Dat je de leiding neemt in de verwerking van de boekhouding, en dat jij bepaalt wanneer de stukken binnen moeten zijn – zodat jij kan zorgen dat de cijfers altijd up-to-date zijn. En dat je je klant stategisch adviseert als standaard onderdeel van de dienstverlening.

Het meest voorkomende bezwaar wat ik hoor als ik dit zeg is: Jamaar ik ben al zo druk.
En dat is precies het punt dat ik wil maken. Financials zijn te druk om hun klanten goed te adviseren. Ik denk dat het pijn doet als ik dit zeg. Maar het is helaas wel waar. Financials zijn mega druk. Er is een groot personeels tekort en ondanks de ontwikkelingen in de automatisering blijft het binnen het boekhoudvak een constante run op deadlines.

Dit probleem los je niet op door harder te gaan werken. Dit probleem los je op door andere keuzes te maken. Het is aan jou om te kiezen wat je wilt: Wil je zoveel mogelijk klanten door je administratiefabriek heen sleuren? Of wil je een kleinere groep klanten vaker zien, vaker spreken, beter (en proactief) adviseren en o ja, natuurlijk doe je de boekhouding en aangiften ook. Maar daar ligt niet de nadruk op.

Klinkt dat aantrekkelijk? Die tweede optie? Dan is het aan jou om daar een besluit in te nemen. Besluit hier en nu dat jij die winstadviseur / trusted advisor / sparringpartner van je klant wil zijn. En baseer daar je prijzen en pakketten op. Hoe je dat doet, dat leer ik je in deze training – die je by the way nog voor het einde van het jaar afgerond kunt hebben.

Je doet er zowel jezelf als je klant een groot plezier mee!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *