Inhoud, Administratie of Marketing - waar besteed jij de meeste tijd aan?

Inhoud, Administratie of Marketing – waar besteed jij de meeste tijd aan?

Jaren geleden zat ik met meer dan 1.000 ondernemers in een gigantische zaal in Nieuwegein. Het was inspiratie-event voor ondernemers. We werden overstelpt met informatie en opdrachten. Eén van de opdrachten is me goed bijgebleven.
De trainer tekende een cirkel op een flipover, en deelde deze cirkel in drie vlakken in.
In het eerste vlak stond: Inhoud; In het tweede: Administratie en in het derde: Marketing & Sales

Inhoud, Administratie of Marketing - waar besteed jij de meeste tijd aan?

Aan ons werd de vraag gesteld om in ieder vlak het juiste percentage te schrijven. Met andere woorden:
Hoeveel procent van je tijd ben je aan het werk voor klanten (Inhoud); hoeveel procent ben je kwijt aan facturatie, betalingen, boekhouding, dat soort dingen (Administratie) en hoeveel procent aan het aan de man / vrouw brengen van je diensten? (Marketing & Sales)?
Voordat je verder leest: Schrijf je eigen percentages eens op. Dat geeft inzicht en stof tot nadenken!

Als ik me goed herinner, waren dit mijn percentages:
Inhoud: 80%
Administratie: 10%
Marketing & Sales: 10%
En als ik om me heen keek, zag ik veel soorgelijke percentages.

De trainer waste ons flink de oren. Hij was van mening dat iedereen minstens 40% van zijn tijd bezig zou moeten zijn met Marketing & Sales. Want, zo beweerde hij: Als je ondernemer bent, ben je verkoper.

Toen was ik het niet met hem eens.

Nu, jaren later, begrijp ik beter wat hij zei. Ik merk dat Marketing & Sales een steeds groter onderdeel van mijn werk is geworden. Ik kan namelijk pas doen wát ik het liefste doe, en werken met wíe ik het liefste werk, als ik zorg dat die ideale klant ook daadwerkelijk klant bij mij wordt. En dat vraagt dat ik hem/haar aantrek (marketing) en dat ik de deal close (sales).

Ik kan me zomaar voorstellen dat jouw percentages lijken op die van mij van destijds. En dat je je afvraagt: Wat moet ik in hemelsnaam doen als ik 40% van mijn tijd aan Marketing en Sales wil besteden? En Hoe krijg ik dan nog mijn normale werk gedaan?

Hele logische vragen. Misschien is 40% van je tijd aan Marketing en Sales besteden ook echt teveel van het goede. Maar soms moet je uitersten verkennen om in een mooi gebalanceerd midden uit te komen.

Het kan namelijk goed zijn, dat als je méér (en vooral: Het juiste) aan Marketing en Sales gaat doen, dat je werk leuker wordt, dat je meer kunt verdienen (zonder harder te werken) en dat je minder stress hebt over voldoende inkomen.

Ik heb een paar vragen voor je:

  • Weet je hoe je een nieuwe klant moet ‘maken’? Of hoop je dat er via via voldoende nieuwe klanten komen?
  • Werk je alleen met super leuke klanten die heel goed bij je passen? Of werk je met iedereen die jouw hulp nodig heeft, ook als daar echte PITA (Pain in the Ass) klanten tussen zitten?
  • Weet je hoe je je ideale klant aanspreekt? Of zeg jij ook dat je betrouwbaar, accuraat en persoonlijk bent (Tip: dat mogen we hopen dat je dat bent… en het zijn niet de woorden waarmee je je ideale klant enthousiast maakt!)
  • Heb je ooit geleerd hoe je goede verkoopgesprekken voert? Die zowel voor jou als je klant prettig zijn om te voeren én waarin je met gemak je hoger geprijsde adviesaanbod verkoopt? Of vertel je klanten gewoon wat je voor ze kunt betekenen en wat dat kost?
  • Weet je precies wat je iedere week moet doen om je marketingvliegwiel aan te zetten? Of doe je maar iets? En meestal niets?
  • Heb je een super helder marketingplan wat helemaal bij je past en waarin precies staat wat je iedere week moet doen? Of bestaat Marketing en Sales bij jou vooral uit het voeren van kennismakingsgesprekken en het uitsturen van offertes?

Als je op deel 1 van mijn vragen een paar keer ‘nee’ hebt geantwoord, en op deel 2 ‘ja’, dan is er met een kleine investering in tijd, geld en aandacht veel winst te behalen!

Ik maakte namelijk een super praktische en behapbare training over Marketing & Sales, speciaal voor boekhouders, accountants en belastingexperts!
Een training met 9 professionele videolessen en 9 praktische opdrachten.

Hier staat alle informatie over deze training en kun je hem bestellen.
Bestel de training deze week, dan kun je deze zomer nog starten! (We bieden de training alleen deze week – t/m 16 juli aan).

Laat deze kans niet lopen!
Creëer leukere klanten die je beter betalen!

Want hoe je het ook wendt of keert – als ondernemer ís Marketing en Sales een belangrijk onderdeel van je succes. En waarschijnlijk heb je amper geleerd hoe je dat stuk van je bedrijf goed neerzet. Op een manier die bij je past en die tegelijkertijd een betrouwbare stroom leuke klanten oplevert. Marketing en Sales is nu bij uitstek een ondernemersvaardigheid waarmee je niet geboren wordt, maar die je gewoon kunt leren!

Bekijk hier hoe ik je hiermee kan helpen.

You got this,

Femke Hogema

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *